Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Adventi koszorú képes leírás - Advent, adventi receptek.tlap.hu
részletek »

Adventi koszorú - Advent, adventi receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: advent.tlap.hu » Adventi koszorú
Keresés
Találatok száma - 11 db
A kávészemes adventi koszorú

A kávészemes adventi koszorú

Novemberben az adventi koszorú készítésének a hónapja. A legkülönfélébb technikákkal lehet manapság koszorút készíteni, sőt ehhez már azt is megválogathatjuk, hogy milyen alapból készítjük el. Az én adventi koszorú alapom szalmából van és ehhez gyűjtöttem össze a megfelelő kellékeket. Szinte csak ragasztással dolgoztam, ami nagyon egyszerű technika. A cikkemben lépésről lépésre, saját készítésű fotókkal illusztrálom, hogyan készítettem el az adventi koszorúmat 2015-ben. Természetesen a kávészemek sem hiányozhattak.

Advent a FLEURT-nél

Advent a FLEURT-nél

Vége a karácsonyi zűrzavarnak: Üdvözöljük a FLEURT varázslatos karácsonyi világában! Hogyan tehetné az ünnepeket igazán felejthetetlenné? A FLEURT fantasztikus karácsonyi díszeivel! Varázsolja villámütésre karácsonyivá otthonát, vagy lepjen meg valakit 2 órán belül, mindezt kedvenc karosszékében ülve! Mi megkíméljük Önt az ünnep zsivajától. Legyen adventi koszorú, karácsonyi kopogtató, exkluzív ajándékcsomag, vagy egy egyedi ajándék, amire szüksége van: webshopunkon minden egy kattintásra várja. Válogasson kedvére kínálatunkból, rendeljen online és futárunk már viszi is a meglepetést!

Adventi koszorú 4 lépésben

Adventi koszorú 4 lépésben

Fenyőág, mézeskalács és fahéjrúd is kerülhet a mesés asztali díszre, amit otthon is bátran elkészíthetünk. November 29-én lesz advent első vasárnapja. Így már csak néhány napunk van hátra, hogy elkészítsünk egy tetszetős koszorút, amely a karácsonyfa mellett lakásunk méltó dísze lehet. Jó tudni, hogy a virágboltban kapható változatok ára gyakran elérheti a 8-10 ezer forintot is, ám otthon jóval olcsóbban is összeállíthatjuk!

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Adventi koszorú-szabályok, amiket mindenki áthág

Adventi koszorú-szabályok, amiket mindenki áthág

Most vasárnap kezdődik az Advent, azaz a karácsonyra felkészülés időszaka. Erre az időszakra egyre többen installálnak adventi koszorút otthonukba, ami ennek megfelelően alkalmazói többsége számára nem is vallási jelkép már, hanem egyszerűen egy hangulatos dísztárgy. Ennek állandó kellékei egy fenyőkoszorú és négy darab gyertya, a többi pedig a készítő fantáziájára van bízva. Illetve nincs rábízva, hiszen a hagyományos adventi koszorúk kinézete viszonylag pontosan meg van határozva. A fotón látható dísz is "hibás", azaz több helyen tér el az anno bevett formátumtól - talán nem érdektelen most egy utolsó pillantást vetnünk arra, hogy elvileg milyennek kellene lennie egy adventi koszorúnak. Hiszen mindennek megvan (megvolt) rajta a maga jelentése.

Adventi koszorú: színek és jelentések

Adventi koszorú: színek és jelentések

Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik. A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, a piros pedig Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája tövises ágakból készült, és Jézus vére a faág fehér bogyóit is pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a főbejárati ajtóra erősítenek karácsony előtt, az Egyesült Államokban vált igazán népszerűvé. Az adventi koszorúnak ezt a változatát skandináv telepesek vitték magukkal az Új Világba. Eredete a karácsony sok más szimbólumához hasonlóan a pogány időkbe nyúlik vissza. Észak-Európa népei december közepén a termés betakarításának végét ünnepelték. Mindig nagy lakomát csaptak és házaikat zöld növényekkel dekorálták. Azért akasztottak fagyöngyöt és zöld gallyat az ajtajuk fölé, hogy kiengeszteljék az erdők szellemeit.

Az első gyertya

Az első gyertya

November 30-án kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún. A gyerekek is ekkor, vagy másnap, december 1-jén kaphatják meg az adventi naptár első ajándékát. Advent utolsó vasárnapja a december 25. előtti utolsó vasárnap, így az első adventi vasárnap mindig november 27. és december 3 közé esik. Mivel az ünnepi várakozás időszaka akár 28 napos is lehet, a 24 ablakos adventi naptárt a legtöbb országban december 1-jén kezdik használni.

Az erdő könnye, a fagyöngy

Az erdő könnye, a fagyöngy

Különös növény a fagyöngy: élősködő, mérgező, ám gyógyhatással is bír. Ősidők óta nagy becsben tartották, a kelták szent növényként tisztelték és varázserőt tulajdonítottak neki. Napjainkban is az ártó hatások elleni védelem szimbóluma az ajtóra helyezett örökzöld koszorú. A fagyöngy 40-150 cm átmérőjű, a fakínfélék családjába tartozó, félélősködő, kétlaki, örökzöld, gömb alakú cserje, mely lombos fákon él. Több mint ezer faja ismert, hazánkban azonban csak két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy. A csírázó növény gyökerei áthatolnak a kérgen, a kambium mentén szívógyökereket bocsátanak az élő farétegbe, és elszívják a gyökerektől a tápanyagot. Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak - a madarak hordják szét és hullatják le a fák kérgén a ragadós magvakat. A megtapadt magvakból fejlődik ki az új növény.

Készülődés a kicsikkel

Készülődés a kicsikkel

Érdemes az adventi időszakban a gyerekeket is belevonni a készülődésbe. A sütögetésből is kivehetik a részüket, de a díszítést, kisebb ajándékok készítését is rájuk bízhatod. Íme, néhány hasznos és könnyű ötlet. Az adventi készülődések hangulata, emlékei egész életükre meghatározzák majd a gyerekek karácsonyhoz fűződő viszonyát. Nagyon jó alkalom ez arra, hogy az ajándékozás önzetlen örömét, az ünnepekre való ráhangolódást megismertessük velük, nem is beszélve az ilyenkor egyre fokozódó izgalomról. Néhány kellék, szemfüles ötlet, és kész is az asztal közepére való díszes gyertya. És hogyan gyárthat egy nyolcéves fiú néhány perc alatt, gyakorlatilag hulladékból, egyszerű, de gyönyörű koszorút? Olvasd el tippjeinket, melyekhez elkészítési útmutatót is adunk.

Kézműves adventi koszorúk kerámiából - KeramiArt

Kézműves adventi koszorúk kerámiából - KeramiArt

A korongozott kerámia adventi koszorúk hagyományos zöld és bordó fazekasmázzal vagy matt-bőrszínű és piros kerámiamázzal készülnek. Minden darabra egyedi minták, formák, mázazás kerül. Évekig a karácsonyi asztal dísze lehet. Akár egyedi elképzeléseket is kivitelezünk, de választhatsz a már elkészült darabok közül is. Nézz körül a KeramiArt karácsonyi kerámiák között, és az adventi koszorúk mellett találhatsz kézműves karácsonyfadíszeket, ajándékkísérőket, Mikulás-mécsestartókat, angyalka csengettyűket is. És persze sok minden mást.

Hirdetés
Közeledik az Advent - naptárkészítés, koszorú és minden

Közeledik az Advent - naptárkészítés, koszorú és minden

Az advent szó jelentése: Eljövetel - a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: Az Úr eljövetele. Minden ember készül rá, hite és családi szokásai szerint. Mi is már elkezdtük az ötleteket gyűjteni, hogy megmutathassuk, hogyan lehet kicsit "más" az idén a dekoráció...Az adventi koszorú az egyik legszebb karácsonyi dísz. Mégis akkor igazán meghitt az ünnepünk, ha mi magunk készítjük el a koszorút, ahogy a fát is mindig mi magunk díszítjük fel. Az Advent eredeti színe a lila, a bűnbánat és a megtérésre való felhívás jele. (Sok országban még ma is a gyász jelképe a nálunk kialakult fekete szín helyett.) A katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak: Ádám és Éva - mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit); zsidó nép - akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény); Keresztelő Szent János - aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet); Szűz Mária - aki megszülte a Fiút (öröm - rózsaszín gyertya). A hagyományok szerint a gyertyás koszorún a négy gyertya közül három (az első, második és negyedik) lila színű, míg egy (a harmadik) rózsaszín. A koszorú fenyőágból készül, zöld színe az eljövendő reményt jelenti, de a szalmát is gyakran használják fel az alap elkészítésénél.

Mit szimbolizál az adventi koszorú?

Mit szimbolizál az adventi koszorú?

Advent szimbóluma az adventi koszorú, amelynek hagyománya még a pogány világba nyúlik vissza, amikor is fűzfavesszőből, szalmából, esetleg örökzöldekből szellemeket távol tartó szent koszorúkat készítettek maguknak őseink, és aztán otthonuk bejárata fölé akasztva védték a ház népét, a családot a téli sötétségben lopakodó ártó szellemektől. Az adventi koszorút éppen ezért (hiszen függesztették), még nem gyertyákkal, hanem szalagokkal díszítették, és a szalagok színének külön jelentése volt: a piros az életet, a zöld a bőséges termést, az arany pedig az életet teremtő fényt jelképezte.

Tuti menü