Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Advent, adventi receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Advent, adventi receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: advent.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 84 db
3 + 2 adventi vásár, amit látnod kell!

3 + 2 adventi vásár, amit látnod kell!

Hangolódj a karácsonyra valamelyik európai város adventi vásárában! Persze nem muszáj külföldre menned, ajánlunk itthon is két programot... Pécs December 4-20. Magyarország mediterrán hangulatú városában kulturális előadásokat és adventi vásárt rendeznek minden év decemberében. A Bazilikában hangversenyeket, orgonaesteket hallgathatsz, adventi témájú előadásokat (pl. musical-operát Szent Teréz életéről) láthatsz ebben az időszakban. A Szent István téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtős kalács illata. A Káptalan utcában található Dómmúzeumban gyermekprogramok, kézművesfoglalkozások várják a kicsiket, lesz bábszínház és több kiállítás.

A kávészemes adventi koszorú

A kávészemes adventi koszorú

Novemberben az adventi koszorú készítésének a hónapja. A legkülönfélébb technikákkal lehet manapság koszorút készíteni, sőt ehhez már azt is megválogathatjuk, hogy milyen alapból készítjük el. Az én adventi koszorú alapom szalmából van és ehhez gyűjtöttem össze a megfelelő kellékeket. Szinte csak ragasztással dolgoztam, ami nagyon egyszerű technika. A cikkemben lépésről lépésre, saját készítésű fotókkal illusztrálom, hogyan készítettem el az adventi koszorúmat 2015-ben. Természetesen a kávészemek sem hiányozhattak.

Advent - Wikipédia

Advent - Wikipédia

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt, pontosabban december 25-ét, a Megváltó, Jézus Krisztus születésének napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Az advent szó jelentése eljövetel (a latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit tesz: Úr eljövetele). A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot kisböjtnek is. Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja. Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis szenteste (ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Advent a FLEURT-nél

Advent a FLEURT-nél

Vége a karácsonyi zűrzavarnak: Üdvözöljük a FLEURT varázslatos karácsonyi világában! Hogyan tehetné az ünnepeket igazán felejthetetlenné? A FLEURT fantasztikus karácsonyi díszeivel! Varázsolja villámütésre karácsonyivá otthonát, vagy lepjen meg valakit 2 órán belül, mindezt kedvenc karosszékében ülve! Mi megkíméljük Önt az ünnep zsivajától. Legyen adventi koszorú, karácsonyi kopogtató, exkluzív ajándékcsomag, vagy egy egyedi ajándék, amire szüksége van: webshopunkon minden egy kattintásra várja. Válogasson kedvére kínálatunkból, rendeljen online és futárunk már viszi is a meglepetést!

Advent Budapesten

Advent Budapesten

Új kulturális Téli Fesztivált rendez a Szabad Tér Színház a Városháza parkban 2013. november 29. és december 24. között. Budapest Főváros Önkormányzatának jóvoltából új kulturális Téli Fesztivál indul útjára hagyományteremtő céllal advent első hétvégéjén a Városháza parkban. A hiánypótló családi rendezvény elsősorban a budapestieket szólítja meg az ünnepvárás jegyében, újdonságként kulturális programokat kínálva a karácsonyi vásárok forgatagában. Az Advent Budapesten a legjobb magyar kézműves- és gasztronómiai termékeket kínáló vásári forgatag mellett a téren felállított, fűthető Sátor Színházban minden nap kulturális programmal várja a látogatókat. A négy kiemelt hétvégén professzionális előadások, köztük a fővárosi fenntartású színházak ünnepi produkciói is szerepelnek a programban. Hétköznap esténként Budapest legjobb hagyományőrző amatőr csoportjainak előadásai továbbá művészeti intézmények hallgatóinak produkciói láthatók a Téli Fesztiválon.

Advent Budapesten

Advent Budapesten

A Millennium Utazási Iroda programszervezői működésük első évében meglátták, milyen óriási különbségek, eltérő lehetőségek között élnek a gyermekek hazánkban, és milyen sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy részt vegyenek egy klasszikus évközi osztálykiránduláson. Felismerve e szomorú tényt, már ezen első év végén, 2004 decemberére meghirdettük az Advent Budapesten névre keresztelt rendezvényt. Az Iroda szervező munkája és anyagi támogatása mellett több szponzor is a jó ügy mellé állt, ezen első sikeres programból pedig hagyomány lett. Az idei évben minden eddiginél több, neves támogató csatlakozik e nemes ügy mellé így összefogásunkkal közel kétezer gyermeknek szerezhetünk felejthetetlen, szép élményeket!

Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Az Advent a karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, ugyanakkor a második eljövetelre is irányítja figyelmünket. Már napokkal ezelőtt megjelentek a virágárusoknál az ádventi koszorúk. A szabályos koszorú fenyőből készül, rajta három viola és egy rózsaszín gyertya. Más díszek is rákerülhetnek, de azok már nem tartoznak a lényeghez. A katolikus templomokban és családi otthonokban egyaránt elhelyezik, és a négy adventi vasárnap, vagy már előző este mindig eggyel több gyertyát gyújtanak. A gyertyagyújtást közös énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal végzik.

Advent és karácsony szimbolikája

Advent és karácsony szimbolikája

A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes 'szent idő' a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket 'angyali misének', 'aranyos misének' is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg.

Advent Itáliában

Advent Itáliában

Bár sokat beszélünk a vásárlásról, azért a karácsonyi vásárok korántsem csak a pénzköltésről szólnak, ha nem veszünk semmit, akkor is remek élmény körülnézni, átérezni a hangulatot, meginni egy kis finom forraltbort - ezúttal Olaszországban. Advent varázslatos időszakában, amikor a vidéket a Karácsony hangulata járja át, érdemes ellátogatni a dél-tiroli városkába. A 'Natale a Merano' (Karácsony Meránóban) című rendezvénysorozat alkalmával közvetlen közelről megismerhetjük a helyi szokásokat és népviseletet. A vásáron tett látogatás során ízelítőt kapunk a dél-tiroli kultúra hagyományaiból. Ha nem is feltétlenül vásárlunk, akkor is számos ötletet meríthetünk a karácsonyi ajándékvásárláshoz. A meránói karácsonyi vásár ugyanis immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, a Lungopassirio környéke Advent idejére teljes karácsonyi díszbe öltözik. A rendezvénysorozat középpontjában a kulináris standok állnak. A hagyományos forralt boron kívül minden stand más-más különlegességet kínál. Gasztronómiai utazásunkat kezdhetjük egy 'tirtlen'-nel vagy fánkkal, majd kóstoljuk meg a 'sajt formájú rizottót' vagy éppen a jól bevált palacsintát, almás rétest, majd oltsuk szomjunkat forró almával és a finom 'latte al pan pepato'-val.

Hirdetés
Adventi finomságok húsz perc alatt

Adventi finomságok húsz perc alatt

Hideg téli vasárnapok, amiket jó felmelegíteni egy kis meghittséggel: sütik, némi forró ital, a gyertyák fényei, barátok vagy család, a lényeg, hogy együtt legyünk. Az adventi időszak szép, és nemcsak azért, mert az ünnepi várakozást jelenti, hanem mert a miénk lehet, a maga békéjével együtt. Ajándékozd meg magad egy-egy nyugodt órával, vendégeidet meg néhány finom falattal. Mindkettőben segítünk....Adventi gyümölcskoszorú aszalt gyümölcsökből: Hideg őszi és téli napokon a napfényesebb időt az aszalt gyümölcsökkel idézhetjük fel. Mostanában egyre merészebben használják őket a konyhákban, bár mi most egy hagyományosabb receptúrával ismerkedünk meg.

Adventi koszorú 4 lépésben

Adventi koszorú 4 lépésben

Fenyőág, mézeskalács és fahéjrúd is kerülhet a mesés asztali díszre, amit otthon is bátran elkészíthetünk. November 29-én lesz advent első vasárnapja. Így már csak néhány napunk van hátra, hogy elkészítsünk egy tetszetős koszorút, amely a karácsonyfa mellett lakásunk méltó dísze lehet. Jó tudni, hogy a virágboltban kapható változatok ára gyakran elérheti a 8-10 ezer forintot is, ám otthon jóval olcsóbban is összeállíthatjuk!

Adventi koszorú-szabályok, amiket mindenki áthág

Adventi koszorú-szabályok, amiket mindenki áthág

Most vasárnap kezdődik az Advent, azaz a karácsonyra felkészülés időszaka. Erre az időszakra egyre többen installálnak adventi koszorút otthonukba, ami ennek megfelelően alkalmazói többsége számára nem is vallási jelkép már, hanem egyszerűen egy hangulatos dísztárgy. Ennek állandó kellékei egy fenyőkoszorú és négy darab gyertya, a többi pedig a készítő fantáziájára van bízva. Illetve nincs rábízva, hiszen a hagyományos adventi koszorúk kinézete viszonylag pontosan meg van határozva. A fotón látható dísz is "hibás", azaz több helyen tér el az anno bevett formátumtól - talán nem érdektelen most egy utolsó pillantást vetnünk arra, hogy elvileg milyennek kellene lennie egy adventi koszorúnak. Hiszen mindennek megvan (megvolt) rajta a maga jelentése.

Adventi koszorú: színek és jelentések

Adventi koszorú: színek és jelentések

Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik. A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, a piros pedig Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája tövises ágakból készült, és Jézus vére a faág fehér bogyóit is pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a főbejárati ajtóra erősítenek karácsony előtt, az Egyesült Államokban vált igazán népszerűvé. Az adventi koszorúnak ezt a változatát skandináv telepesek vitték magukkal az Új Világba. Eredete a karácsony sok más szimbólumához hasonlóan a pogány időkbe nyúlik vissza. Észak-Európa népei december közepén a termés betakarításának végét ünnepelték. Mindig nagy lakomát csaptak és házaikat zöld növényekkel dekorálták. Azért akasztottak fagyöngyöt és zöld gallyat az ajtajuk fölé, hogy kiengeszteljék az erdők szellemeit.

Adventi naptár - saját kezűleg

Adventi naptár - saját kezűleg

Advent közeledtével kedves szokás naptár segítségével emlékeztetni a kicsiket arra, hogy közeledik az év egyik legszebb és legfényesebb ünnepe, Jézus születésnapja, a Karácsony. Ma már ugyan szinte minden nagyobb áruházban kaphatunk csokikat rejtő, papírból készült adventi naptárt, de sokkal személyesebb ajándékot adhatunk gyermekeinknek, ha mi magunk készítjük el nekik ezt a becses karácsonyváró kalendáriumot. Nem kell hozzá más, csak némi anyag, tű, cérna, egy kis fantázia, és sok-sok szeretet. Lássunk hát munkához!

Adventi naptár készítése

Adventi naptár készítése

Az adventi naptár a karácsonyi várakozás elengedhetetlen jelképe. Az elrejtett kis ajándékok fokozzák az ünnepi hangulatot. A napról napra kevesebb meglepetés segíti a piciknek követni az idő múlását. Ötleteinkkel most te is könnyen készíthetsz saját adventi naptárt. Adventi kalendárium dobozokból: 1. A kis dobozokat vonjuk be különböző mintájú csomagoló papírral. 2. Papírlyukasztóval valamennyit lyukasszuk ki az egyik oldalának a sarkánál. 3. Fűzzük bele a szalagot, de mielőtt a girlandra kötöznénk, írjunk egy papírra 1-24-ig számokat és jelöljük meg mindegyiket egyenként. 4. Amikor készen van, akkor már csak a kis ajándékok hiányoznak.

Adventi naptár saját kezűleg

Adventi naptár saját kezűleg

Weboldalunkon Adventi naptár készítéséhez különféle letölthető és kinyomtatható matricákat talál. Tegye egyedivé az ünnepre való várakozást. Hamarosan kezdődik az örömteli készülődés és várakozás 24 napja. Egy házi készítésű adventi naptár még szebbé varázsolhatja ezt az időszakot, és bizony nem csak a gyerkőcök nyitogatják kíváncsian nap, mint nap a kis ablakokat, dobozokat.

Adventi naptár saját kézzel - 8 tuti tipp

Adventi naptár saját kézzel - 8 tuti tipp

Lepd meg a kicsiket saját készítésű adventi naptárral, hogy biztosan tudják, hányat kell még aludniuk karácsonyig! A karácsony varázsához legalább annyira hozzátartozik a várakozás és a készülődés, mint maga a Szenteste. Mivel ez a gyerekek esetében különösen igaz, tedd emlékezetessé számukra Advent mind a 24 napját, és készíts egyéni, különleges adventi naptárat! Nyolc ötletet mutatunk be, a legegyszerűbbektől a bonyolultabbakig, hogy biztosan megtaláld, amit keresel!

Tuti menü